automobilom-na-letovanje-2020-2021-3
Automobilom na letovanje, kako biti siguran?

Nekako smo pregurali ovu prvu polovinu 2020. godine zaokupljeni vanrednim stanjem i COVID ograničenjima, kao i preporukama za ličnu bezbednost. Međutim nije sve tako sivo kako se prognoziralo i stvari su krenule na bolje, leto je pred nama i pripreme za željno očekivani godišnji odmor mogu da počnu. Većina će se i ovog leta na more zaputiti automobilom u zemljama koje su od 01. ili 15.  juna najavile otvaranje svojih granica bez bilo kakvih testova i karantina, pa je pravo vreme da vas podsetimo šta je sve potrebno za put i kako da pripremite vozilo da bi putovanje prošlo bez stresa i neprijatnih iznenađenja koja mogu da pokvare uživanje.

Šta vam je sve potrebno od dokumentacije?

Crna Gora i Grčka su tradicionalno najposećenije morske destinacije do kojih građani Srbije putuju automobilom.

Za Crnu Goru nisu potrebna dokumenta kao što su zeleni karton, međunarodna vozačka dozvola i dozvola za upravljanje tuđim automobilom u inostranstvu.

Međutim, ukoliko vlasnik vozila nije u njemu, osoba koja upravlja vozilom treba da poseduje ovlašćenje overeno u sudu ili u opštini, ali se prihvata i dozvola za upravljanje vozilom u inostranstvu izdata u AMSS, koja važi godinu dana.

Ako se međutim odlučite da do crnogorskog primorja putujete kroz Bosnu i Hercegovinu, trebaće vam i zeleni karton.

Putovanje u Grčku automobilom nešto je zahtevnije u pogledu papirologije, pogotovu što vas pre grčkog mora očekuje tranzit kroz neku od susednih zemalja – Severnu Makedoniju ili Bugarsku.

Podsećamo vas da je za Makedoniju potreban zeleni karton, dok za Bugarsku, baš kao ni za Grčku, zeleni karton nije potreban.

Sa druge strane, dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu neophodna je bilo da vas put do Grčke vodi kroz Makedoniju ili kroz Bugarsku.

Osim toga, za Makedoniju, Bugarsku, kao ni za Grčku nije potrebna međunarodna vozačka dozvola.

Ove godine baš zbog COVID situacije veliki broj građana planira letovanje u susednu Hrvatsku. U tom slučaju nisu vam potrebni ni zeleni karton ni međunarodna vozačka dozvola.

Podsećamo da za putovanje automobilom u inostranstvo morate da imate i Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi, ali ovaj papir je sastavni deo obavezne opreme putničkih vozilu i u našoj zemlji, pa ako poštujete domaće propise, svakako ga već posedujete u automobilu.

Naravno obavezan dokument je važeća saobraćajna dozvola.

Preporuka za vozače koji na more kreću starijim automobilima je da razmisle o tome da pre puta uplate dodatno osiguranje koje im omogućava besplatne ili povoljnije usluge šlepovanja i otklanjanja kvara u slučaju da im se vozilo pokvari u inostranstvu. Takva vrsta dodatnog osiguranja se može zaključiti i kod nas na Tehničkom pregledu.

Takođe, postoji mogućnost uplate kasko osiguranja za starije automobile, na određeni vremenski period, na primer, onoliko koliko vam traje putovanje.

Šta sve spada u obaveznu opremu automobila tamo gde putujem?

Pored opreme koja je obavezna i na putevima u Srbiji (reflektujući prsluk, sigurnosni trougao, prva pomoć, rezervni točak ili neko drugo sredstvo za privremenu popravku probušene gume, sajla ili poluga za vuču vozila, Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi), neke od zemalja kroz koje putujete imaju i svoje specijalne zahteve u pogledu obavezne opreme.

Protivpožarni aparat je neophodan u Makedoniji, Bugarskoj, Grčkoj, a nije obavezan u Crnoj Gori i Hrvatskoj. Ipak, zbog sopstvene bezbednosti, vozači bi trebalo da razmisle o nabavci PP aparata, bez obzira da li putuju u zemlju u kojoj je on obavezan ili da nije. Cene se kreću od hiljadu pa do dve hiljade dinara, u zavisnosti od proizvođača i vrste.

Kada je reč o reflektujućem prsluku, treba napomenuti da on, za razliku od ostale obavezne opreme, treba da vam bude na dohvat ruke kako biste ga odmah navukli na sebe u slučaju da vam se usput vozilo pokvari i da morate da izađete napolje. Zato je najbolje da ga držite u pregradi u vratima ili u kaseti ispred suvozača.

Vozači koji kreću na more u Grčku treba da imaju i rezervne naočare u slučaju da u vozačkoj dozvoli imaju fotografiju sa naočarima.

Gume

Od pritiska u gumama zavisi potrošnja goriva, performanse automobila prilikom naglih manevara izbegavanja drugih učesnika u saobraćaju, pešaka, biciklista. Od pritiska u gumama zavisi i dužina zaustavnog puta pri naglom kočenju.

Podatak o tome koliki je preporučeni pritisak u pneumaticima možete pronaći u originalnoj knjižici proizvođača koju ste dobili uz vaš automobil ili na internetu. Takođe, većina automobila ima negde na sebi nalepnicu sa tabelom u koju su unete odgovarajuće vrednosti pritiska u gumama. Ova nalepnica se najčešće nalazi sa unutrašnje strane vozačevih vrata ili poklopca za gorivo, unutar pretinca ispred suvozača ili ispod haube.

Kako u toku leta postoje znatne razlike u dnevnim i noćnim temperaturama, pritisak u gumama trebalo bi kontrolisati i eventualno gume dopumpavati ujutru ili uveče, kada su niže temperature.

Svakako sve ovo možete pred put jednostavno ređiti odlaskom kod najbližeg vulkanizera dan preed put.

Prednost odlaska kod vulkanizera je u tome što on ujedno može da proveri opšte stanje pneumatika na vašem vozilu i uoči eventualni nedostatak koji bi mogao da vas skupo košta na dužem putovanju.

Hladnjak i rashladna tečnost

Kvar koji se leti češće događa nego u drugim godišnjim dobima jeste “prokuvavanje” motora.

Kako vam auto ne bi prokuvao tokom vožnje osnovno je da povremeno proverite nivo rashladne tečnosti u prelivnom sudu, koji je uvek na uočljivom mestu ispod haube.

Zaustavljanje pored puta i gašenje motora takođe nisu rešenje kada motor počne da se pregreva. Isključen motor ostaje bez hlađenja pa može da prokuva čak i kada je ugašen.

automobilom-na-letovanje-2020-2021-4

U vašem servisu ili na tehničkom pregledu  možete proveriti i stanje rashladne tečnosti u hladnjaku. Ukoliko je dugo niste menjali, sada je pravi trenutak.

Klima-uređaj i rashlađivanje putničke kabine

Klima-uređaj takođe treba pravovremeno održavati. Ako primetite da se iz ventilacionih otvora šire neprijatni mirisi, vreme je za tretman čišćenja. U kanale za ventilaciju znaju da se usele gljivice, mikrobi i bakterije.

Kontrolu klime bi trebalo raditi jednom godišnje, najbolje pred leto. Zamena spoljnih i unutrašnjih filtera za vazduh i klime je obavezna.

Obavezno:

Pratite saobraćajnu signalizaciju i poštujte saobraćajne propise, a naročito povedite računa o ograničenju brzine. Ono varira od zemlje do zemlje, ali ako niste sigurni koliko je ograničenje brzine na auto-putu u određenoj državi, najjednostavnije je da ne prelazite 120 km/h.

automobilom-na-letovanje-2020-2021-1

Pazite na druge i ne zaboravite da pravite pauze. Srećan put!