kako-sa-autom-na-tehnicki-pregled-kada-je-registracija-istekla
Stručni saveti: Kako da odvezete auto na tehnički pregled kada je istekla registracija?

Ovo je prvi i najčešći problem sa kojim se susreće najveći broj vlasnika automobila, a za koje mi dobijamo najviše pitanja i molbi za rešavanje prilično komplikovane situacije.

Svakako rešili smo da pomognemo našim korisnicima usluga i objasnimo situacije i proces što jednostavnije i sa proverenim informacijama.

Pa da krenemo…

Koliki mogu biti troškovi i eventualne kazne ukoliko se odlučite da rizikujete i odvezete neregistrovan auto do tehničkog pregleda?

Istekla vam je registracija. Da biste je produžili svakako prvi korak je da obavite tehnički pregled vozila. Međutim problem je što po zakonu ne smete da vozite auto kojem je istekla registracija. O visini kazni i detaljima prekršaja možete pogledati na sajtu MUP-a u Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima. Kazne nisu male a pored kratkoročnog mogu imati i dugoročan efekat.

Primer visine kazne:

Ukoliko je registracija istekla pre manje od 30 dana, kazna je 5.000 dinara. Ukoliko je istekla pre više od 30 dana, kazna je 10.000 dinara.

Inače, ukoliko ne produžite registraciju u roku od 60 dana, dužni ste da vratite registarske tablice. U suprotnom, kazna je od 10.000 do 20.000 dinara.

Mnogo oštrija kazna sledi vozaču koji se nađe za volanom auta koji uopšte nije upisan u jedinstven registar vozila, zato što je npr. odjavljen ili nikada nije ni registrovan. Kazna je: od 20.000 do 40.000 dinara ili zatvor do 30 dana, 6 kaznenih poena i zabrana vožnje od najmanje 3 meseca.

Pritom imajte u vidu da vozite bez obaveznog osiguranja, što znači da ako izazovete udes – svu štetu plaćate iz svog džepa, a ukoliko dođe policija situacija može ozbiljno da se zakomplikuje zbog dodatnih kazni, pri čemu se kazna za vožnju neregistrovanog vozila povećava zbog izazivanja udesa.

Kako u ovakvoj situaciji stići do tehničkog pregleda?

Varijanta 1: Probne tablice?

probne-tablice-tehnicki-pregledOvo deluje najlogičnije rešenje – uzmete probne tablice i sa njima idete na tehnički pregled.

Međutim, ovde ste se našli u komplikovanoj situaciji. Tehnički pregledi u ovom slučaju naša Auto NORA za izdavanje probnih tablica  postavlja se uslov da biste uzeli probne tablice a to je da auto bude odjavljen (ili da nikada nije ni registrovan u Srbiji).

U praksi to izgleda ovako i potrebno je da:

  1. odjavite auto, tj. vratite registarske tablice i poništite saobraćajnu dozvolu,
  2. uzmete probne tablice,
  3. odete na tehnički pregled,
  4. registrujete auto i dobijete nove registarske tablice i saobraćajnu dozvolu.

Iz MUP-a je stav jasan, automobil koji je upisan u Jedinstveni registar vozila,  kome je istekla važnost registracione nalepnice, mogu izdati tablice za privremeno označavanje vozila i potvrda o njihovom korišćenju, radi odvoženja na tehnički pregled, bez odjave tog vozila i vraćanja redovnih registarskih tablica, pod uslovom da od dana isteka važnosti registracione nalepnice nije protekao rok od 60 dana.

Ukoliko je protekao navedeni rok, tablice za privremeno označavanje vozila i potvrda o njihovom korišćenju mogu se izdati nakon što vlasnik vozila vrati registarske tablice organu koji je iste izdao, ako u roku od 60 dana od dana isteka važenja registracione nalepnice ne podnese zahtev za izdavanje nove registracione nalepnice.

Kako je tumačenje ovakvog akta MUP-a mi se pridržavamo svih pravila radi sigurnosti naših klijenata i vozača. Ponekad je praksa drugačija od papira ali kako mi najbolje znamo iz iskustva da nekad slovo ostaje mrtvo na papiru uvek poslušajte savete stručnjaka iz prakse da nebiste utrošili puno vremena i novca na birokratiju.

U svakom trenutko kod nas možete da proverite ukoliko vam odgovara cena probnih tablica za odvoženje auta na tehnički, da li je po tom pitanju došlo do nekih zakonskih i tehničkin izmena.

Varijanta 2: Prijatelj će svojim vozilom da me odvuče do tehničkog pregleda?
prijatelj-pomoc

 

Da li je moguće neregistrovan auto da se odvuče do tehničkog pregleda drugim automobilom?

Nije moguće odnosno niej dozvoljeno – pošto je vaš auto neregistrovan, nema ni obavezno osiguranje, što znači da ne sme da učestvuje u saobraćaju. Ne posmatra se kao bilo koje priključno vozilo,a za koja su takodje potrebna važeća dokumenta.

 

 

Varijanta 3: Angažovanje šlep službe i naš pobednik!

slep-sluzbaDa, ovo je naša preporuka, najjednostavnije i najsigurnije rešenje.

Cene prevoza šlep službom zavise od raznih faktora, a na kraju možete i da se dogovarate. Po Beogradu prevoz od 10-15 km iznosi od 2.500 do 3.500 dinara.

Savetujemo vam da nađete tehnički pregled, kao što je slučaj kod nas u Auto NORA, na kojem možete obaviti kompletnu proceduru produženja registracije, što podrazumeva da dobijete i registracionu nalepnicu – dakle, ne morate da idete u MUP.

 

Koliko ranije može da se obavi tehnički pregled?

Da ne biste došli u situaciju da vam istekne registracija zbog zaboravnosti ili nekih obaveza, tehnički možete da obavite 30 dana pre same registracije, odnosno pre nego što dobijete novu registracionu nalepnicu.

Da li postoji tolerancija nakon isteka registracije?

Ne – u Zakonu stoji  da: „Motorno i priključno vozilo ne sme da učestvuje u saobraćaju na putu nakon isteka roka važenja registracione nalepnice.“

Nadamo se da smo uspeli da odgovorimo i damo savete svim vozačima na ovu čestu situaciju i kako je rešiti. A kako je period godišnjih odmora i odlaska na putovanja i dalje aktuelan, savetujemo vam da na vreme pregledate dokumentaciju vašeg vozila, i tehnički pregled i registraciju vozila obavite na vreme kako nebiste dolazili u ovakve neprijatne situacije i zbog toga odlagali svoj zasluženi odmor.

Srećan put, vaša Auto NORA