odrzavanje-automobila-u-vreme-korone
Kako da zaštitite vaš automobil od virusa

U nastavku vam dajemo par ključnih preporuka i saveta kako da se prvenstveno VI i Vaši suvozači zaštitite preventivno od zaraze virusom. Prva i osnovna stvar je briga o svom zdravlju i pridržavanje propisanih mera od strane Kriznog štaba a onda i čišćenje svih prostorija i vozila koja koristite u cilju zaštite.

Higijena automobila je od izuzetnog značaja za zdravlje vozača, ali i ostalih putnika. Očišćen automobil je bezbedan od uzročnika infekcija. Brojne bakterije i virusi mogu boraviti u vozilu, naročito ukoliko se ono često koristi. Najviše štetnih mikroorganizama boravi na volanu, menjaču, kontrolnoj tabli, bravama i sedištima.

S obzirom na aktuelnu situaciju velikog rizika od zaraze COVID 19 virusom, potrebno je da više pažnje posvetite svom automobilu. Time ćete zaštiti sebe, ali i drage osobe koji se voze zajedno sa vama.

Da li COVID 19 virus može da se zadrži u automobilu i prevoznim sredstvima?

kako-zastititi-kola-i-dezinfikovati-ih-od-korona-virusa
Odgovor na ovo pitanje je DA. Život virusa u različitim uslovima i na raznim podlogama još uvek u potpunosti nije istražena, ali činjenica je da, kao svaki organizam nevidljiv golim okom, pokušava da se zadrži na nekom mestu gde bi mogao da opstane. Ni automobili nisu pošteđeni, a opasnost od infekcije je velika ako se vozilo slabo održava i istovremeno često vozi. Dodirom volana, kontrola na muzičkom plejeru ili naslona sedišta rizikujete da se zarazite. Ako nakon toga dotaknete nos, usta ili oči, virus će pokušati da prodre u telo do pluća i izazove simptome karakteristične za grip i prehladu. Preporučujemo da dezinfikujte svoje vozilo odabirom sredstava koja su efektna, a ne štete materijalima od kojih je auto proizveden. Jedan od najboljih i najeftinijih sredstava za dezinfekciju je 70%.  alkohol-Etanol.

Često provetravanje vozila

Korona virus se zadržava u vazduhu kratko vreme. Bez obzira na to što je fizički težak i pada na tlo, potrebno je često provetravati automobil tako što ćete otvarati sva vrata ili makar spustiti stakla na njima. Ovako će u automobilu uvek biti svežeg vazduha, ali i drugih bakterija i virusa prisutnih unutar vašeg automobila.

Dubinsko usisavanje

Svo smeće, nepotrebne papire, maramice…je potrebno odmah po izlasku izbaciti iz vozila u kantu za otpatke. Opasnost od infekcije će biti smanjena ako često usisavate unutrašnjost automobila. Pažljivo usisivačem pokupite sve vidljive čestice prljavštine, dlačice, mrvice od hrane i druge nečistoće. Na ovaj način očistite sedišta, patosnice, pod vozila i gepek. Ako možete skinuti sedišta da bi dubinski usisali sve delove sa svih strana, učinite to, jer se ovi skriveni i teže dostupni delovi uglavnom zanemaruju. To je naročito sada potrebno dok dok traje pandemija.

dubinsko-usisavanje-vozila-auto-registracija-nora-beograd
Higijena

Ako se virus nalazi na rukama, pranje toplom vodom i sapunom će ga po preporuci eliminisati. Isto to važi i za automobile. Hemikalije iz sapuna uništavaju spoljašnjost mikroorganizma i tako ga ubijaju. Čistom vodom prvo skinite prašinu, a zatim svuda pređitesa puno pene. Isperite sve i pokupite višak tečnosti. Na kraju oprane površine obrišite pamučnom suvom krpom da bi uklonili mrlje od kapljica vode. Poželjno j ei preći sve površine usisivačem na paru.

Vlažne maramice

Za brzu dezinfekciju i higijenu preventivno možete obrisati površine koje se često dodiruju pomoću antibakterijskih-alkoholnih vlažnih maramica. Birajte maramice koje u sebi sadrže određeni  procenat alkohola da bi sa sigurnošću uklonili bilo kakvu potencijalnu opasnost po druge i sebe. Ovakvi proizvodi u svom sastavu imaju i supstance koje hidriraju kožu i zbog toga će poboljšati izgled i produžiti životni vek elementima od kože.

Generated by pixel @ 2020-07-19T06:18:06.223261

Ključ automobila

Najčešće korišćeni deo vozila u rukama vozača je ključ na kome se takodje zadržavaju virusi i bakterije. Koristite alkohol 70% te njime obrišite i ključ i privezak ako se nalazi na njemu. Nakon toga prebrišite sve suvom pamučnom krpom.

Dodatni saveti

Koristite alkohol jačine 70%. On neoštećuje elemente enterijera automobila osim nekih vrsta displeja (zato pažljivo prskajte ili brišite natopljenom magičnom krpom). Alkohol koriste u fabrikama automobila kao završno čišćenje tragova ruku i lepka.

Krenite od delova automobila koji se najčešće dodiruju. Počnite od volana, menjača, multimedijalnog uređaja, papučica i kontrolne table, a zatim nastavite dalje.

Ako niste sigurni kako će odabrano sredstvo reagovati na površini vozila, testirajte ga. Odaberite manju površinu koja je skrivena i na nju nanesite manju količinu pa sačekajte da vidite kako će se ponašati materijal i da li će doći do oštećenja.

Ono što nanosite na bilo koji spoljašnji ili unutrašnji deo auta odmah isperite ili obrišite suvom krpom, u zavisnosti od proizvoda koji koristite. Ne dozvolite da površine dugo ostanu natopljene hemikalijama.

Izbegavajte korišćenje jakih hemijskih sredstava kao što su izbeljivač i varikina. Mnogo blaži proizvodi će biti sasvim dovoljni za borbu protiv korona virusa.

Asepsol ne uništava virus COVID-19!!!

Zvanično je potvrđeno je da asepsol na bazi alkohola nije efikasan da uništi virus tipa (COVID-19). Tako da nemojte gubiti vreme i novac sa dezinfekcionim sredstvom ovog tipa. Alkohol 70% je odličan za uništavanje virusa.

Učinite najbolje za sebe, svog ljubimca na 4 točka i druge #ostaniteodgovornina-kraju-kod-odgovorni

 

Pazite na svoje zdravlje i zdravlje drugih.